OVER JILDOU

Mijn missie:

Als ik het straatbeeld zie dan denk ik dat slank achter de kinderwagen een onmogelijke opgave is”.

Zwanger van mijn eerste kindje. Ik werkte fulltime bij Philips en ik had een gezellig druk, sociaal leven. Ik had nooit tijd over dus toen al was het ideaal dat ik mijn hardlooprondje kon plannen wanneer ik wilde. Om fit te blijven deed ik af en toe mee met een bedrijfsloop en dat was een ideale stok achter de deur om in beweging te blijven. Ook toen al was ik gek op het bourgondische leven en dat hardlopen zorgde voor een goede balans.

Met een dikke buik keek ik naar het straatbeeld. Steeds vaker vroeg ik mij af, hoe doen BN’rs dat? Slank achter de kinderwagen. Op basis van wat ik zag vond ik het een ideale test om, met mijn kennis als Leefstijlcoach, erachter te komen of het echt zo uitdagend was om weer slank achter de kinderwagen te lopen.

Experiment geslaagd. Al snel kwam ik erachter dat een tekort aan slaap, één van de oorzaken is dat veel moeders hun extra kilo’s vast houden. Want na een te korte nacht, is de behoefte aan zoet en vet groter en zo kom je in een negatieve balans terecht waarin kilo’s blijven plakken. En dat niet alleen. Ook de rustmomenten worden zeldzamer en wanneer er vervolgens metime is dan is het verleidelijker dan ooit om jezelf met heerlijke lekkernijen in de watten te leggen.

In die tijd leerde ik dat wanneer ik mega goed voor mezelf zorgde en luisterde naar de signalen van mijn lichaam, dat het behalen van een gezond gewicht gemakkelijker kon.

Maar toen kwamen de tropenjaren; voor sporten had ik geen tijd meer

Een paar jaar later ben ik samen met mijn man, een dochter en een zoon rijker en zitten we midden in de bekende tropenjaren.

Na de geboorte van mijn dochter ben ik veel gaan wandelen maar toen mijn zoontje erbij kwam waren de afstanden niet meer zo groot. Voor sporten was geen tijd en dankzij mijn opleiding had ik het geluk dat ik precies wist wat mijn lichaam nodig had om weer in mijn oude broekmaat te passen.

Prima zou je denken maar hoewel ik veel in beweging was met de kinderen, tijd voor mijzelf had ik amper. Laat staan dat ik die vrije tijd die ik had gebruikte om te gaan sporten. Er was altijd wel iets te doen.

Dit veranderde alles

Tot het moment dat ik het meest kl*te bericht kreeg. Mijn zus blijkt een hersentumor te hebben, midden in de hersenstam. Het is net een film die zich herhaalt, want ook toen zij 16 was had zij deze pech. Toen kon ze genezen, nu niet.


De wereld staat voor ons op zijn kop. Mijn zus en ik wonen ver van elkaar vandaan maar als de één huilt, huilt de ander. Wat kan ik voor haar doen? Ik stond letterlijk met mijn rug tegen de muur.

Om er voor mijn zus te zijn besloot ik om met haar krachtig te zijn: ik trok mijn hardloopschoenen aan en besloot om de marathon te lopen en geld op te halen voor het goede doel. 

Het werd mijn uitlaadklep en die ervaring heeft mij iets gebracht dat van onschatbare waarde is. 

Achteraf de beste keuze, ook voor mezelf. Want als geen ander weet ik: als ik goed voor mezelf zorg, dan kan ik er nog beter zijn voor een ander. En zo is gebleken.

Van moe en geen zin, naar fit en energiek

Iedere twee weken reisde ik naar Friesland om ervoor mijn zus te zijn, mijn werk ging gewoon door, evenals het huishouden en de liefdevolle zorg voor mijn kinderen. Ondanks alles lukte het mij om drie keer per week hard te lopen en in zes maanden te trainen naar mijn eerste marathon, de Rotterdam Marathon 2021.

De kracht van hardlopen

Het buiten zijn, de fysieke inspanning en de aandacht voor mijzelf, zorgde ervoor dat ik mij zoveel beter voelde.
Mentaal ervaar ik meer rust en vooral op de momenten dat ik het moeilijk had
(en nog steeds zijn die er), helpt het mij om mijn gedachten van angst en onzekerheid los te laten en vertrouwen te houden in de toekomst.

Fysiek ben ik nog nooit zo sterk geweest. Ik voelde me in die tijd zo fit dat ik mijn zus een belofte deed: zorg dat ik altijd blijf hardlopen; dan kan ik er nog meer voor jou zijn!

Het moederschap vind ik hard werken

Ondanks de hectiek van een jong gezin, werk en sociale activiteiten, weet ik mijzelf op één te zetten. Ik voel me fit, heb hoogstens 2 keer per jaar hoofdpijn en ik heb al jaren geen pijn meer in mijn onderrug. Mijn gezondheid is goud waard zonder dat ik daarvoor lekkere etentjes, verjaardagen of borrels voor hoef over te slaan. Ik vind het moederschap hard werken maar door goed voor mezelf te zorgen ben ik veel minder snel geïrriteerd en voel ik me fitter dan ik ooit ben geweest.

Typisch Jildou

  • Zonder navigatie zou ik regelmatig verdwalen en nooit op de bestemming aankomen.
  • Ik ben 99% van de tijd positief (ik denk altijd in oplossingen).
  • Ik ben gek op chocolade en friet (vroeger zei ik patat want ik groeide op in Friesland).

Mijn visie op een gezonde leefstijl

Voeding is voor mij de basis van een gezond en energiek lichaam. Daarnaast is voldoende bewegen, genoeg rust en goed slapen enorm belangrijk maar altijd 100% op alle vlakken scoren is een utopie.
Ik geloof niet in ‘helemaal niet’; denk aan ongezond eten, een korte nacht of een stressvolle periode; wat mij betreft hoort dit allemaal bij het leven.

Als je mij zou kennen, zou je weten dat:

  • Ik een échte Bourgondiër ben! Namelijk, wanneer je bewust proeft hoeft een bourgondisch leven niet gepaard te gaan met een ongezonde leefstijl en overgewicht.

  • Het liefste maak ik mijn vriendinnen tijdens een vriendinnenweekend om 08:00 uur wakker want ik vind het leven veel te leuk en daarom zonde om te slapen! Ik slaap zo’n 7 tot 8 uur per dag omdat ik weet dat het goed voor me is maar verder?

  • Iedere dag sta ik op met een lach, op die ene keer na wanneer ik de wekker ben vergeten te zetten. Op zo’n moment baal ik omdat ik voor mijn gevoel de dag met 1-0 achterstand begin. Door op de kleinste en ook de meest uitdagende momenten mijzelf af te vragen: waar heb ik invloed op? Weet ik iedere situatie om te zetten naar iets positiefs en dat is mijn kracht als coach.